top of page

Oslavte s námi jarní rovnodennost rituálem s živly

Aktualizováno: 25. 3.



Světlo se vkrádá zpátky, aby opět zvítězilo nad tmou. Využijte jeho sílu a oslavte s námi jarní rovnodennost, jež připadá na 21. března a období kolem něj. Je tu čas světla, síly Ohně a Slunce, které Vás vybízí k vytvoření vlastního přechodového rituálu. Ten Vás může energeticky podpořit v jakékoli výzvě či změně. Pojďme se společně podívat, jak prastarý pohanský svátek Ostara využít k jarním oslavám nového a vítaného. 

Je tady doba, kde se spící probouzí a přichází příval nové jarní energie. Vrací se Slunce, ale i Oheň. Proto jsou oslavy prastarého pohanského rituálu Ostary spojovány právě s živlem ohně. Býval to čas hlučných oslav, velikonočních ohňů a červeného vína, ale také jarního rituálního otužování – Vody. Zatímco oheň zažehává jiskru síly, odvahy, vášně pro nové a spálení starého, voda přináší energii, pevné zdraví a odnesení nepotřebného. Využijme jejich silnou energii. Máme pro Vás návod na silný rituál, který zahrnuje oba živly, aby podpořily Vaši vizi.


Jarní rituál Ohně a Vody:


Toto období je ideální čas na očistu domova, proto si připravte oblíbené vykuřovadlo nebo Palo Santo. Přizvěte si krystaly v zelené a červené barvě. Skvěle poslouží červený obsidián ve tvaru obelisku pro zdraví, který doplní například zelený amazonit pro ochranu a úspěch. Hotovo? 


TIP Sacred Gallery: Pokud hledáte rituální set se vším potřebným a s konkrétním záměrem, vyberte si některou z našich dárkových sad. Co třeba sadu Jasné sny a vize nebo Energetická očista


Pak je čas vybrat místo. Slavte v přírodě, nejlépe v blízkosti vody a ohniště. Pro přípravu venkovního oltáře využijte stolek či pařez. Pokud takové zákoutí nenajdete, můžete si rituál udělat v pohodlí domova – vodu nahraďte sprchou a oheň svíčkou. Pak už jen nazdobte oltář pomocí svíček a krystalů. Uložte zde papír s tužkou a nezapomeňte na čerstvé jarní květiny. 

Posaďte se před oltář. Dopřejte si čas pro sebe, pozornost stáhněte do svého nitra. Třikrát se zhluboka nadechněte a vydechněte a vnímejte, kde se právě nacházíte a kam Vás jarní energie vede. Samotný rituál začněte očistou sebe i prostoru okolo. Pomocí dýmu vykuřovadla nechte odejít negativní energii. Pro vykuřování můžete použít vykuřovací vějíř, který Vám usnadní důkladnou energetickou očistu a odstranění všech vlivů z prostoru. Zavřete oči a zatímco dým odnáší nahromaděnou temnotu zimního období, začněte krátkým zastavením se, poděkováním za zimu a přivítáním jara. Nechte si čas na svůj vnitřní prostor a chvíli jen buďte. 


Až budete připraveni, otevřete oči a zamyslete se: na připravený papír napište vše, co již může odejít. Co ve svém životě nepotřebujete? Ponechte jej zatím na oltáři a přejděte k očistě Vodou. Tou by mělo být ponoření chodidel do proudu potoka, případně procházka rosou či sprcha. Dovolte si procítit její sílu a nezapomeňte požádat o zdraví a energii na další období. Až navnímáte, že je čas přejít na další krok, vraťte se k oltáři a zapalte svíčky nebo oheň. Vnímejte žár živlu Ohně, poděkujte za odvahu a spalte vše, co Vám neslouží – včetně svého seznamu s nepotřebným. Vnímejte sílu změny, přírodu a prostor okolo sebe. Co je jinak? Nakonec využijte tento krásný čas pro sebe a oslavte jarní rovnodennost a příval nové energie hudbou, tancem a meditací. 


Nechcete slavit o samotě? Pozvěte kamarádky a oslavte Ostaru společně. Nezapomeňte se obléci do zelených a červených šatů a společně namalovat vejce jako symbol nových začátků. A jaké ty začátky budou? Přejeme Vám, aby byly takové, jaké si přejete. A právě k tomu Vám pomůže jarní rituál rovnodennosti. 


Krásné jarní oslavy Vám přeje Vaše Sacred Gallery


Obraz - Nymfy tančící na Panovou flétnu (r. 1920 Josef Tománek)


348 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page