top of page

Jarní očista uvnitř i kolem: 2. část

Aktualizováno: 16. 4.



Jarní očista vnitřní i vnější – část 2. ÚKLID TĚLA

V našem druhém díle očistné výzvy se zaměříme na vše, co souvisí s detoxikací a očistou na tělesné úrovni. Sama příroda nám pomáhá, protože každé jaro tyto procesy automaticky samovolně startují. Dny se prodlužují, slunce má větší sílu, a naše tělo instinktivně ví, že nastal čas zbavit se nahromaděných toxinů a obnovit svoji vitalitu. V tomto díle vám poskytneme rady, jak na tělesnou očistu efektivně, aby byla nejen účinná, ale i příjemná a plná nových poznání. Ukážeme vám, jak můžete podpořit své tělo při jeho přirozeném procesu detoxikace pomocí správné stravy, doplňků, cvičení a relaxačních technik. Zároveň se zaměříme i na mentální aspekt očisty, protože zdravý duch a zdravé tělo jdou ruku v ruce. Připojte se k naší výzvě a objevte, jak může být jarní očista osvěžující a obohacující zároveň. Přejeme vám nejen příjemné čtení, ale také plnění výzvy s lehkostí. Také tento týden si vyberte minimálně 2 tipy, pomocí kterých se zúčastníte úklidu těla. Čas máte do neděle, tak pojďte do toho s námi – a nezapomeňte se na našich sítích podělit, jak vám to šlo.


ZPŮSOBY JARNÍ DETOXIKACE


1) Dopřejte si pořádnou koupel

Proč nezačít koupelí? Duchovní očistná koupel nám může pomoci očistit se na fyzické i jemnohmotné úrovni. Léčivá koupel zklidňuje bolavé svaly tím, že uvolňuje kyselinu mléčnou, ale také nastavuje zastřešující tón hluboké relaxace. 

Pro vylepšení vašeho koupelového rituálu a maximalizaci jeho očistného a relaxačního účinku, zvažte přidání následujících složek:


  • Epsomská sůl – Epsomská sůl (síran hořečnatý) je základem pro relaxační koupele. Podporuje uvolnění svalů, snižuje záněty a pomáhá odstranit toxiny z těla.

  • Esenciální oleje – Podle vašich potřeb a preferencí můžete přidat různé esenciální oleje. Levandulový olej pro hlubokou relaxaci, eukalyptový pro otevření dýchacích cest, nebo ylang-ylang pro podporu pocitu blaženosti a snížení stresu.

  • Bylinky a květy – Přidání bylinek jako je heřmánek, růže, nebo levandule do vaší koupele může zvýšit její léčivé účinky. Tyto přísady nejenže krásně voní, ale také mají vlastní terapeutické výhody, včetně zklidnění pokožky a podpory relaxace.

  • Kokosový olej – Přidáním kokosového oleje do koupele získáte hydratační a zklidňující účinky, které pomáhají udržovat pokožku vláčnou a vyživenou.

  • Soda bikarbona – Pro ještě hlubší čištění a zjemnění pokožky můžete přidat do koupele i sodu bikarbonu. Tato složka také pomáhá neutralizovat chlor a jiné chemikálie ve vodě.

  • Himalájská sůl – Pro detoxikaci a minerální doplnění. Himalájská růžová sůl obsahuje přes 80 minerálů a stopových prvků, které podporují relaxaci a zlepšují hydrataci pokožky.

  • Křišťály – Pro ty, kdo praktikují energetické léčení, může být přidání křišťálů do koupele cenným doplněním. Ametyst pro klid a ochranu nebo růženín pro lásku a harmonii mohou posílit duchovní aspekt vaší koupele.

  • Hudba a svíčky – Ačkoliv to nejsou přímé přísady do vody, vytvoření uklidňující atmosféry pomocí relaxační hudby a světla svíček může výrazně zvýšit celkový relaxační účinek vaší koupele.

  • Očistnou koupel nezapomeňte přizpůsobit svým osobním potřebám, aby vaše koupelové rituály byly co nejvíce obohacující a regenerující pro tělo, mysl i smysly.



2) Dejte si detoxikační čaj

Detoxikační čaje jsou populární pro své předpokládané přínosy v čištění těla a podporu trávení. Hercampuri, Manayupa a Aloe vera jnebo naše tradiční kopřiva jsou běžné ingredience v těchto čajích, každá s vlastními specifickými výhodami:


  • Hercampuri – Je známé pro svou schopnost podporovat metabolismus a pomáhat v regulaci hmotnosti. Hercampuri může také podporovat zdravou funkci jater, což je klíčové pro detoxikační procesy.

  • Manayupa (Desmodium adscendens) - Tato rostlina je tradičně využívána pro podporu zdraví jater a ledvin. Má protizánětlivé a antialergické vlastnosti, což ji činí užitečnou v detoxikačních čajích.

  • Aloe vera – Aloe vera je známá pro své zklidňující a léčivé vlastnosti, zejména pro podporu trávicího traktu. Pomáhá také v hydrataci a může podporovat přirozené detoxikační procesy těla.

  • Kopřiva – Kopřiva je známá svými detoxikačními účinky nejen pro naše ledviny. Pomáhá upravit metabolismus, přispívá k úlevě při alergiích a navíc je skvělá pro růst a sílu vlasů.

  • Netřesk – Jako alternativu aloe ůžete použít také netřesk. Skalní růže krásně čistí nejen dýchací cesty. 


Při výběru detoxikačního čaje je důležité zvážit své osobní zdravotní potřeby a konzultovat je nejlépe s lékařem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud vnitřně užíváte více bylin a doplňků stravy. Některé bylinky mohou interagovat s léky nebo mít nežádoucí vedlejší účinky, zejména pokud jsou konzumovány ve velkém množství nebo po dlouhou dobu.

Detoxikační čaje mohou být přínosné jako součást vyváženého životního stylu, který zahrnuje zdravou stravu a pravidelné cvičení. Vždy je však důležité pamatovat na to, že "detoxikace" v tradičním smyslu je proces, který vaše tělo provádí přirozeně, a že doplňky by měly sloužit pouze jako podpora tohoto přirozeného procesu.


3) Saunování a pocení

Ať už jde o mayské rituály temazcal, které se stále praktikují v Mexiku a Střední Americe, nebo o kouřovou saunu tradiční pro Finsko, zdá se, že lidé napříč kulturami a časovými řadami se shodují na očistných vlastnostech potu. Studie dokonce zjistily, že v našem potu se nacházejí těžké kovy jako arsen, olovo a rtuť, což naznačuje jeho detoxikační charakter. Když však vyjdeme ze sauny, necítíme se jen fyzicky lehčí – cítíme se také duševně, emocionálně a duchovně povzbuzeni.


4) Kontakt s přírodou

Zní to jako obecná rada, ale tolik lidí na to zapomíná. Pobyt v přírodě je jednou z nejúčinnějších a nejdostupnějších forem fyzické i duchovní očisty. Pobyt v přírodě nás spojuje s naší duší a jednotou všeho kolem nás. Ideální je zvládnou i koupání v lese či přírodních vodách. Je to jednoduchá metoda, jak si dopřát klid a ticho, spojit se se stromy, poslouchat ptáky a pozorovat přírodu, a přitom vědomě zhluboka dýchat. Je to snadný způsob, jak se zbavit stresu a zlepšit naši pohodu.


5) Krátký půst

Co je krátký půst? Krátký (přerušovaný) půst zahrnuje dočasné omezení příjmu potravy na určitou dobu, po kterou je povoleno jíst normálně. Období půstu může trvat od 12 hodin až po několik dnů, ale pro většinu lidí jsou nejpopulárnější metody ty, které trvají 16-24 hodin, opakovaně několikrát týdně.


Příklady metod krátkého půstu:

  • Metoda 16:8Tato metoda zahrnuje půst po dobu 16 hodin s 8hodinovým oknem pro jídlo. Například, pokud večeříte v 20:00, další jídlo byste měli mít až po 12:00 následujícího dne.

  • Metoda 5:2Při této metodě se běžně jí 5 dní v týdnu, zatímco ve zbývajících 2 dnech se výrazně sníží příjem kalorií, obvykle na 500-600 kalorií denně.

Výhody krátkého půstu:

  • Zlepšení metabolismu: Krátký půst může zlepšit metabolickou flexibilitu, což je schopnost těla přepínat mezi spalováním cukrů a tuků jako hlavního zdroje energie.

  • Podpora hubnutí: Omezení příjmu potravy a snížení kalorií může vést k postupné ztrátě tělesné hmotnosti.

  • Zlepšení zdraví mozku: Přerušovaný půst byl spojen s lepší funkcí mozku a nižším rizikem neurodegenerativních onemocnění.

  • Zlepšení citlivosti na inzulín: Může pomoci snížit riziko vzniku cukrovky typu 2 tím, že zlepší schopnost těla reagovat na inzulín.

  • Protizánětlivé účinky: Půst může snížit zánět v těle, což je spojeno s nižším rizikem chronických onemocnění.


Jak začít s krátkým půstem:

Pokud se rozhodnete začít s krátkým půstem, je důležité vybrat si metodu, která nejlépe vyhovuje vašemu životnímu stylu a zdravotnímu stavu. Je také doporučeno konzultovat tento způsob stravování s lékařem nebo odborníkem na výživu, zejména pokud máte zdravotní problémy nebo užíváte léky. Při půstu byste měli pít dostatek vody a během jídel se zaměřit na vyváženou stravu bohatou na živiny. Vždy si navíc dostatečně nastudujte informace a celý proces – informujte se o všem, co půst přináší, ale také jaké má kontraindikace.


6) TIP na závěr – Kyslíková a vodíková terapie 

Inca Medica v Praze právě spustila kombinaci dvou detoxikačních terapií s hloubkovým efektem na celé tělo. Doporučujeme vyzkoušet kúru kolem 5 návštěv jarní vzpruhu a očistu celého těla.

A co se jedná?Kombinovaná kyslíková a vodíková terapie:Nová cesta k detoxikaci a regeneraci těla.


V poslední době se stále více lidí obrací k alternativním metodám léčby a regenerace těla, hledajíce způsoby, jak podpořit své zdraví a celkovou pohodu. Mezi tyto metody nyní patří i kombinovaná kyslíková a vodíková terapie. Tato inovativní terapie má hloubkový detoxikační účinek na celé tělo a je významným krokem k obnově buněk a celkovému posílení organismu.


Co jsou kyslíková a vodíková terapie?

Kyslíková terapie, známá také jako hyperbarická oxygenoterapie, zahrnuje inhalaci čistého kyslíku v prostředí s vyšším než atmosférickým tlakem. Tato metoda je často chválena za svou schopnost zlepšit dodávku kyslíku do tkání, což může mít za následek lepší hojení a regeneraci tkání, zlepšení funkce imunitního systému a celkové zvýšení vitality.

Vodíková terapie pak spočívá v inhalaci vodíkového plynu nebo konzumaci vodíkově obohacené vody. Vědecké studie ukazují, že vodík může působit jako účinný antioxidant, neutralizovat škodlivé volné radikály a redukovat zánětlivé procesy v těle.


Synergie dvou terapií

Kombinace kyslíkové a vodíkové terapie nabízí slibný synergický efekt, který může maximálně podpořit detoxikační a regenerační procesy v těle. Zatímco kyslíková terapie zvyšuje množství kyslíku dostupného pro buněčné procesy, vodíková terapie poskytuje ochranu před oxidačním stresem, což společně může vést k lepší obnově a vitalitě těla. Skvělá možnost, jak podpořit jarní znovuzrození, že? 


341 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page