top of page

Beltain: Nechte rozhořet plodnost, vášeň nebo svůj záměr


Dnes je Beltain, jeden z hlavních svátků kola roku v keltské mytologii. Přivádí nás nejen do období plného světla a tepla, ale i zdravé sexuality a plodnosti. Oslavy tohoto životodárného principu, které připadají na dnešní magickou noc z 30. dubna na 1. května, jsou zrcadlem proměny Země a posunutím se z temné a chladné poloviny roku do té druhé, plné světla a tepla. Připojte se k oslavám, začtěte se do našeho článku a zastavte se prostřednictvím meditace s plamenem. Kdy jindy se propojit se Sebou a zažehnout v sobě plamen zdraví, sexuality či hojnosti?


Beltain je proslulý zapalováním ohňů v mnoha kulturách. Lidé tímto způsobem vzdávají hold slunečnímu božstvu a snaží se umocnit magickou moc ohně pomocí obětí vhazovaných do plamenů. Věří, že tak přivolají přízeň a ochranu a očistí se od negativní energie. Přeskakování ohně má pak přivolat zdraví a vitalitu.


Svátky Kola roku, mezi něž patří i Beltain, nás i v moderní době spojují s tradicemi a rituály. Připomínají nám kořeny nás i naší spirituality. Beltain přináší otázku, zda slavit lásku raději na sv. Valentýna nebo právě v den a noc Beltainu, kdy je hranice mezi světy nejtenčí a působení magie nejsilnější. Kromě toho je to ideální čas pro poděkování Zemi také za její plodnost, úrodu nynější i budoucí, za hojnost, kterou nám dává. Chcete si lásku naopak přivolat? I to může být cílem vaší beltainové meditace s plameny. Chcete-li se k těmto svátkům vrátit, udělejte si vlastní oslavu, užijte si sílu ohně při naší vizuální meditaci a využijte tuto možnost jako rozpálení svého vlastního vnitřního plamene.


Symboly a rituály na Beltain

Při přípravě na svátek a meditaci Beltain můžete vytvořit svůj osobní oltář a použít symboly spojené s tímto obdobím. Skvělými společníky pro tvorbu jsou nejen svíčky ve výrazných barvách, květiny, klacky či věnce. Hodit se vám bude také krystal fluorit, symbol ochrany a sebedůvěry, který vám připomene energii a sílu Beltainu. Nesplete se s obeliskem, který podpoří váš záměr. Nechte oltář, aby znásobil sílu vaší meditace a oslav.


Vizuální meditace s plamenem hojnosti

Namísto tradičního rituálu dnes pro vás máme jiný tip. Využijte tento čas mezi oslavami k zastavení se a naladění se na své nitro i tužby. Využijte magickou noc a čas hojnosti pro pochopení svých vlastních přání a jejich zhmotnění. Pojďte si s námi vychutnat příjemnou vizuální meditaci s ohněm a nechte sílu živlu, aby vám dodala vnitřní sílu, hojnost či odhodlání ke změně. Meditaci si užijte nejlépe večer nebo v noci, nechte magický Beltain, aby vás prostoupil a pohladil naplno.


  1. Pohodlně se usaďte naproti ohniště tak, aby vám bylo příjemně. Oči nechte otevřené.

  2. Třikrát se zhluboka nadechněte nosem a pomalu vydechněte ústy. Pozornost stáhněte do svého nitra.

  3. Jako kotvu při meditaci využijte svůj zrak. Vnímejte plameny, všímejte si jejich síly i světla a neustále se vracejte od myšlenek k pozorování.

  4. Nechte se vtáhnout silou plamenů, která vás ukolébá k jemnému transu. Začněte vnímat i svůj vnitřní plamen a nechte jej v sobě rozhořet.

  5. Nalaďte se na svůj záměr či přání. Nechte jej sílit a dovolte v tento magický čas, aby došlo k naplnění.

  6. Nakonec na chvíli zavřete oči. Nechte prožitek dosednout a své oči odpočinout. Pak už si jen užijte vášnivé a živé oslavy Beltainu, času, který své kouzlo přinese i do vašeho života.


Nezapomeňte nám sdílet svůj meditační prožitek i vlastní způsob oslav Beltainu. Ať je vaše nejmagičtější noc v roce nezapomenutelná.

267 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page